Najboljša je domača potica

26/03/2024
Karmen Gostinčar

Prihaja velika noč in ni lepšega kot z domačimi dobrotami obložena miza. Potica je vedno kraljica praznične mize. Z lepim videzom in slastnim okusom sodi med kulinarične mojstrovine. Potica ima lahko več vrst nadeva; pehtranovega, kokosovega, čokoladnega, mi pa prisegamo na klasično orehovo potico.

 

OREHOVA POTICA

 

Testo: 400 g moke, 80 g masla, 60 g sladkorja, 4 rumenjaki, 30 g kvasa, 5 g soli, 1,5–2 dl mleka

 

Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka ter pustimo, da začne kvas vzhajati. Maslo raztopimo, na rumenjake damo najprej sol, jih premešamo, potem prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilijemo zmes vseh tekočin in sladkorja ter po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Zamešano testo pokrijemo s prtičem ali prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.

 

Nadev: 100 g masla, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 240 g orehov, 30 g krušnih drobtin, malo ruma, vaniljeva aroma, limonina lupina, 50 g belih rozin, malo cimeta, 50 g mletih orehov

 

Iz vseh beljakov in polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. Rumenjake z maslom, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo, da dobimo penasto zmes. Potem primešamo limonino lupino, malo ruma, drobtine in sneg iz beljakov. Na koncu umešamo še orehe in cimet. Rozine namočimo v rumu.

 

1 jajce za premaz

 

Model za potico dobro namažemo z zmehčano margarino. Izmerimo premer modela in potem vzhajano testo tanko razvaljamo v obliko pravokotnika, katerega širina naj bo malo več kot 2-kratni premer modela. Testo namažemo z nadevom, potresemo z namočenimi rozinami in še malo mletimi orehi ter tesno zavijemo. Postavimo jo v model, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko potica dovolj vzhaja, jo premažemo z raztepenim jajcem, damo v ogreto pečico in pečemo 40–45 minut na 160 °C.

Komentarji

Ni stvari za prikaz

Napišite