Zdravilna moč regrata

08/03/2024
Alenka Naglič
Fotografija: Shutterstock

Fotografija: Shutterstock

Čas je  več kot pirimeren za nabiranje regrata (Taraxacum officinale), ki pa ni uporaben le kot odlična sestavina v pomladanskih solatah. V sebi skriva celo bogastvo vitaminov, vlaknin, grenčin in soli, zato je nepogrešljivo ljudsko zdrvilo.

Opis rastline in rastišče

Regrat prve pritlične liste pože­ne zgodaj spomladi. Močno na­zobčani listi tvorijo listno roži­co. Enostavno votlo steblo ima v preseku obliko kroga, na njem pa je le en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Čas cve­tenja je običajno druga polovica aprila in začetek maja, zaradi vse toplejših pomladi pa ponekod zacveti že konec marca. Cvetišče se preoblikuje v značil­no regratovo lučko, ki jo tvorijo številna semena. Semena so lahka, zato jih veter lahko raz­naša, kar je zelo hiter način razmnoževanja.

Nabiranje in priprava

Uporabni deli regrata za zdrav­ljenje so korenine, listi in cvetovi. Korenine nabiramo maja, junija ali jeseni. Mlade liste nabiramo spomladi. Tako korenine kot liste tudi posuši­mo in uporabi­mo za čaje. Reg­ra­tove liste v tem letnem času najpogosteje uživamo kar sve­že v solatah. Tako listi kot cvetovi so zelo okusni tudi, če jih skuhamo na pari s špinačo. Iz listov lahko iztisnemo sok, korenino pa prepražimo in uporabimo za pripravo napit­ka, ki ga imajo nekateri za kav­ni nadomestek (brez spodbujevalnega učinka kave). Korenine in listi vsebuje­jo prehranske vlaknine (veliko fruktoze in inu­lina), grenčine (seskviter­penske laktone), fe­nolne kisline ter sterole. V listih so tudi flavonoidi, kalijeve soli in kumarini. V vseh delih rastline je lepljiv užiten mlečni sok z zdravilni­mi učinki, najbolj uporabna pa je korenina. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, lajša presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi.

Fotografija: Shutterstock

Učinkovine

Uživanje regrata ima številne za zdravje ugodne učinke. Listi vsebujejo fruktozo, inulin, gren­čino, fenolno kislino in sterole, pa tudi flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Korenine imajo enako vsebino kot listi, z izjemo zadnjih treh sestavin. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalcija, železa, mangana in drugih mineralov. Med dru­gim vsebujejo več vitamina A kot korenje. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.

Ljudsko zdravilstvo

Regrat je zelo hranilna rastlina in z njegovim uživanjem si lahko krepimo zdravje. Grenčine dajejo regratu močne diuretič­ne lastnosti, kar pomeni, da vzpodbuja odvajanje vode, je laksativ, torej vzpodbuja odvajanje blata, holagog, vzpodbuja izločanje žolča, in antirevmatik, zdravi revmo. Tradicionalno ga uporabljamo pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in pri čezmerni teži. Regrat vsebu­je tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča. Po ljudskem izročilu se uporab­lja proti zastoju seča in ledvič­nim kamnom, saj močni sečni tok potegne ledvični pesek s seboj. Deluje proti prebavnim motnjam in zaprtju zaradi lene­ga črevesja in slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo vseh izločevalnih žlez. V želodcu se tako izloča več kisline, v dvanajsternik pa se iz ceja več žolča iz jeter. Pomaga pri zlatenici in za lajšanje za­četnih stopenj ciroze jeter ter mišičnemu revmatizmu, obrab­ljenim sklepom, ledvenemu useku in vnetju išiasa. Posredno deluje tudi na težave, ki jih povzroča previsoka raven estrogena v telesu. Dobro ga je uživati pri endometriozi (ektopičnem tkivu ali izrastku tkiv na napačnem mestu) in cikličnih bolečinah v dojkah, saj pomaga odstranjevati odvečni estrogen iz telesa. Učinkovine lahko delu­jejo čistilno na celotno telo, izboljšajo presnovo, čistijo kri, izboljšajo delovanje jeter in žolčnika, krepijo imunski sis­tem, izboljšajo kožna stanja, kot so ekcem in lišaji, zdravijo akutne otekline, poživijo delovanje čre­vesja, pomagajo pri hujšanju, pospešijo izločanje urina oz. odvečne vode iz telesa, izboljšajo stanje pri prsni in trebušni vode­nici, vračajo apetit pri neješčih.

Nasveti in opozorila

Ob dotiku regrata lahko pride do alergij, ni pa znanih alergičnih reakcij ob zaužitju, so pa te vse­kakor možne pri preobčutljivih ljudeh. Precej se lahko zveča delovanje drugih diuretikov, prav tako regrata ni priporoč­ljivo kombinirati z zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni.

Zanimivosti

Regrat ni znan samo v prehrani, temveč o njem že tisočletja krožijo najrazličnejše pripoved­ke. Po eni izmed njih naj bi reg­rat nastal iz prahu, ki ga je za sabo dvigoval junak na sončnem bojnem vozu, ko se je vozil okoli Zemlje. Za vozom so ostajali drobci prahu, ki so se spreminjali v sončne cvetove. Ti so bili na Zemlji vidni vse do mraka, ko je voz izginil za obzorjem. Takrat so se cvetovi zaprli in čakali na naslednji prihod pre­lepega junaka. Ko še ni bilo horoskopov, so si z njim namesto z vedeževalkami pomagale stare device. V regratovo lučko so pihale tako dolgo, dokler niso odpihnile vseh padalc s semeni. Toliko­krat kot so morale pihniti, toliko let so še morale čakati na moža. Nekatere naj bi pihale tako moč­no, da so premaknile še mline na veter.

ČAJ IN ŠE KAJ

Čaj: Lahko ga naredimo iz 4 do 10 g posušenih listov ali kot po­parek iz 2 do 8 g posušenih ko­renin. Pijemo ga do 3-krat na dan.

Poparek: 2 žlički zdrobljenih korenin in listov prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in precedimo. Pijemo 2 skodelici na dan, uro po kosilu in večerji. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, ledvičnih in žolčnih kamnih, proti zastajanju vode in celulitu ter za pomoč pri odpravljanju čezmerne teže.

Sveži sok: 3 pesti svežih lis-tov prelijemo s 50 ml vode in jih v mešalniku dobro zmelje­mo. Nastali sok odcedimo ozi­ro­ma filtriramo in shranimo v hladilniku. Sveži sok pospe­šu­je krvni obtok, izločanje vode in pospeši prebavo. V ta namen ga lahko jemljemo 3-krat na dan po eno jedilno žlico.

Regratov med: Potrebuje­mo 600 regratovih cvetov (naberemo cvetove, ki še niso povsem razcveteni, ker imajo še veliko soka), 3 l vode, 3 kg belega ali rjavega sladkorja, sok dveh limon. V večji lonec damo očiščene regratove cvetove in vodo. Zavremo in kuhamo 10 minut. Odstavimo in pustimo stati 24 ur. Nato precedimo in vlijemo nazaj v lonec. Dodamo sladkor in limonov sok. Zavremo in kuhamo približno 1 uro, da se sladkor popolnoma stopi in zgosti regratovo vodo. Regratov med nadevamo v kozarčke, zapremo s pokrovčkom in za 5 mi­nut obrnemo na glavo (tako zagotovimo, da je kozarec tesno zaprt). Regratov med lahko uporabljamo do naslednje sezone.

AŠIČEV SIRUP: 50 g regratovih cvetov zavremo v 1 litru vode in takoj odstavimo. Stoji naj čez noč. Zjutraj odcedimo in ožame­mo. Tekočini dodamo 1 kg slad­korja in sok pol limone. Premešamo, da se sladkor po­polnoma ohladi, in shranimo v steklenici na temnem hladnem mestu. Si­rup pred pitjem malo pogrejemo.

TINKTURA: Steklen kozarec do tretjine napolnimo s suhimi cve­tovi regrata in do vrha zalijemo z žganjem. Namakamo 24 ur. Nato precedimo in shranimo. Jemljemo 5 do 10 kap­ljic tinkture na dan.

MACERAT: Regratove cvetove osmukamo. Tako jih lažje osuši­mo in se izognemo temu, da bi začeli plesneti. Macerat (regratov oljni izvleček) dobimo tako, da večji steklen kozarec do po­lovice napolnimo s suhimi reg­ratovimi cvetovi, jih prelijemo s hladno stiskanim oljčnim oljem, dobro zapremo in pustimo stati na svetlem toplem prostoru vsaj štiri tedne. Kozarca ne izpos­tav­ljamo neposrednemu soncu. Po štirih tednih vsebino v kozarcu precedimo in nalijemo v temne steklenice ter do uporabe hranimo v temnem hladnem prostoru. Macerat lahko uporabimo kot masažno olje ali iz njega naredimo mazilo, kremo, milo …

MAZILO: 200 g regratovega macerata in 20 g čebeljega voska segrevamo v vodni kopeli, da se vosek stopi. Nato mazilo nalijemo v lončke, zap­remo in shranimo. Regratovo mazilo uporabimo pri revmi in blažimo z njim bolečine v mišicah.

Besedilo je izbrano iz NOVE knjige založbe Kmečki glas ZDRAVILNE ROŽ'CE. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Opozoril bi le to,da med lahko pridelajo le samo čebele in ga ne moremo pridelati iz cvetov regrata,kot je to zapisal avtor .To je lahko le samo sirup,ali tinktura.... I.Lorenčič
Napišite