Ograje

9789612035235
Za povečavo se premaknite na sliko
Na zalogi
27,90 
+

OGRAJE OŽIVIJO LEPOTO PROSTORA OKOLI NAS

Spletna založba
  • — Pestra izbira knjig
  • — Varna plačila
  • — Brezplačna dostava nad 50 EUR
Časopis Kmečki glas

Opis

Za izdelavo ograj so že stoletja uporabljali predvsem les, kamen, drevje in grmičje. Tem tradicionalnim materialom so se pridružili še kovina, opeka, beton in steklo. Po načinu izdelave so ograje lahko unikatne, ročno, obrtniško ali pa strojno izdelane.

Dr. Živa Deu je v novi knjigi predstavila primere oblikovnih rešitev iz različnih materialov. Tako dobimo nove ideje za prenovo starih in zasnovo novih, sodobnih ograj v prostoru okrog nas.

 

 Slika: Pixabay

 

------

OGRAJE

V kulturnih krajinah so najlepše ograje tiste, ki so izdelane iz avtohtonega lokalnega gradiva, predvsem iz lesa in kamna. Videz pa kaže na upoštevanje že v davni preteklosti razvite tehnike, racionalnosti in preprostosti.

 

------

LES

Najlepši med lepimi je plot, ki varuje prostor tudi pred pogledi. Zanj se uporabi več lesa kot za plot sicer, izdelava pa je zahtevnejša. Naredi se tako, da se macesnove deske položijo vodoravno ali postrani med dva v tla zabite kola, tako da se deske zlagajo ena zraven druge, kola pa se pri tem povežeta z lesenim obročem.

 

------

KAMEN

Kamnite ograje, v naseljih izdelane z uporabo veziva in kamnoseško obdelavo kamnov, so odlična zaščita ne samo proti vsiljivcem in nezaželenim pogledom, ampak tudi proti močnim vetrovom, ki so v teh pokrajinah zelo pogosti. Ker so graditelji uporabo veziva skrčili na najmanj, je komaj vidno, fuge so globoke.

 

------

KOVINA

Železne ograje, ki so zaradi svoje izvirnosti, enkratnosti in izbranosti še posebno zanimive, sodijo v bogato dediščino posebne kovaške zvrsti, imenovane umetnostna. Izdelali so jih mojstri, ki so kovaško znanje povezali z naravno nadarjenostjo za oblikovanje in iz polizdelkov, palic, trakov, žic z različnimi spoji, varjenjem, zakovičenjem ustvarili občudovanja vredne izdelke.

 

------

OPEKA

Ograje, ki so izdelane iz polne opeke, so odlična zaščita pred neželenim vstopanjem in pogledi. Zaradi trajnosti in tudi zaradi boljše zvočne izolacije se za izdelavo polnih in z ometom nezaščitenih opečnih ograj uporablja fasadni klinker - opečni izdelki, ki so žgani pri zelo visokih temperatirah.

 

------

BETON IN UMETNI KAMEN

Betonske ograje, ki so sestavljene iz posebej načrtovanih betonskih izdelkov, so pogoste v mestnem okolju in pripadajo času, ko okras v arhitekturnem oblikovanju ni veljal za nelep balast. Prepustne so za poglede in enako kot ograje iz kamna vzbujajo občutenje lepega in dragocenega.

 

------

STEKLO

Steklene ograje dajejo prostoru eleganten in lahkoten videz, pri prosojnih pa pogled nemoteno potuje skozi, zato omogočajo celostno doživljanje prostora ali pa ustvarjajo zanimive igre odbleskov. Sistemi pritrjevanja steklenih plošč v ograjni niz so različni.

 

------

ŽIVA MEJA

Med pomembnimi lastnostmi rastlin, ki jih uporabljamo za žive meje, so tudi višina, ki jo rastline dosežejo z naravnim razvojem. S pomočjo naravne višine lahko oblikujemo nizke, do 100 cm visoke žive meje, srednje visoke, od 100 do 200 cm (pušpan, maklen, kalina, lovorikovec), in visoke žive meje, pri katerih višina presega 200 cm (maklen, bukev, beli gaber, klek, gledičija, bodika itn.).

 

 

 

Lastnosti

Avtor:
Živa Deu
Format:
20 x 24 cm
Leto izida:
2022
Obseg strani:
160 strani
Vezava:
trda vezava
Založba:
Kmečki glas
Najdite podobne

Priponke

Prelistaj knjigo (Ograje_listanje.pdf, 308 Kb) [Snemi]

Ocene

Brez ocen

Ocenite ta izdelek

Delite svoje mnenje z ostalimi

Napišite
Podobni izdelki