POLITIKA ZASEBNOSTI

Politika zasebnosti, varovanja osebnih podatkov in uporabe piškotkov na spletni strani Kmečki glas, ureja zbiranje, shranjevanje in obdelavo osebnih podatkov, s katerimi upravlja Kmečki glas.

V Kmečkem glasu je pooblaščena oseba za varstvo podatkov, dosegljiva na elektronskem naslovu zalozba@czd-kmeckiglas.si

Politika zasebnosti uporabnike seznanja z namenom in podlago obdelave osebnih podatkov s strani Kmečkega glasa in uporabnikovimi pravicami  ter pravicami in podaja informacije o piškotkih pri uporabi spletnih strani, s katerimi upravlja Kmečki glas.

 

Varstvo osebnih podatkov

Varnosti osebnih podatkov uporabnikov spletne strani Kmečki glas, posvečamo veliko pozornosti. Kmečki glas bo z vsemi zaupanimi podatki ravnal v skladu z zahtevami veljavne zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov. Upravljavec bo zaradi zavarovanja osebnih podatkov uporabil organizacijske, tehnične in druge ustrezne postopke in ukrepe, da se prepreči nepooblaščeno uničenje podatkov, njihova sprememba, izguba ali nepooblaščena obdelava. Vsi posredovani podatki so varovani pred vdorom tretjih oseb. Osebni podatki posameznikov so ves čas zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in nepooblaščenim dostopom ali odkritjem.

 

Vrste osebnih podatkov in obdelava

Za nakup knjig in drugih izdelkov iz naše ponudbe, zbiramo o vas naslednje osebne podatke: ime, priimek, naslov (z datumi sprememb), izvor podatkov, šifro kupca, način obveščanja, datum nakupa, naslov za dostavo, način plačila, podatke o kreditni kartici v primeru plačila s kreditno kartico, telefon, elektronski naslov, število nakupov, znesek nakupov, podatke o naročilih in nakupih (nakupni zgodovini: nakup določenega izdelka v preteklosti).

Če na spletni strani www.zalozba.kmeckiglas.com nakupujete kot registriran uporabnik, zbiramo naslednje podatke: ime, priimek, država, poštna številka, kraj, ulica, hišna številka, telefonska omrežna številka, številka brez omrežne številke, elektronski naslov, geslo. Če ste kot registrirana oseba na spletni strani www.zalozba.kmeckiglas.comopravili nakup, zbiramo tudi podatke o naročilih in nakupih (nakupni zgodovini).

Če na spletni strani www.zalozba.kmeckiglas.com nakupujete kot neregistriran uporabnik, zbiramo: ime, priimek, naslov (hišna številka, poštna številka, kraj, država), telefon, elektronski naslov, podatke o trenutnem nakupu.

Če prejemate novičke s spletne strani www.zalozba.kmeckiglas.com, zbiramo: elektronski naslov.

 

Obdelava osebnih podatkov je potrebna za zagotavljanje nemotenega procesa nakupa in izvedbe.

Področna zakonodaja (npr. davčna zakonodaja) lahko določa, da je potrebno določene podatke hraniti določeno časovno obdobje. Te podatke bo Kmečki glas hranil tudi v primeru preklica soglasja za obdelavo osebnih podatkov oziroma zahteve posameznika za omejitev obdelave osebnih podatkov ali prenehanja pogodbenega razmerja med posameznikom in Kmečkim glasom. Šele po preteku zakonsko določenega obdobja bo Kmečki glas podatke uničil.


Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam

Osebni podatki uporabnikov bodo posredovani tretjim osebam samo v primeru, ko bo to nujno v okviru izpolnjevanja pravic in obveznosti iz sklenjene prodajne pogodbe.

 
Podatki se bodo posredovali:

Pošti Slovenije za namene dobave naročenih izdelkov.

Družbam, ki izdajajo kreditne kartice, ponudnikom plačilnih storitev z namenom obdelave plačil in bankam na podlagi posameznikovega naročila.

Pogodbenim obdelovalcem osebnih podatkov za namene zagotavljanja in vzdrževanja informacijskega sistema.


Rok shranjevanja in čas obdelave osebnih podatkov

Kmečki glas bo osebne podatke uporabnikov shranjeval, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili obdelovani oziroma do preklica soglasja s strani uporabnika.

Po Zakonu o varstvu osebnih podatkov bo Kmečki glas shranjeval podatke praviloma še 5 let od zadnjega nakupa. Po izpolnitvi namena obdelave oziroma preklica soglasja uporabnika, Kmečki glas  zagotavlja, da bodo osebni podatki izbrisani oziroma da bo dostop do zbranih osebnih podatkov blokiran.


Pravice uporabnikov v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov

Kmečki glas uporabnikom zagotavlja uresničevanje njihovih pravic v enem mesecu po prejemu zahteve, v kolikor v zakonu ni predviden krajši rok. Ta rok se lahko, ob večjem številu zahtev, podaljša za največ dva dodatna meseca, pri čemer bo Kmečki glas o tem uporabnika obvestil v enem mesecu od prejema zahtevka skupaj z razlogi za podaljšanje roka.

Kmečki glas sprejema vse zahteve v zvezi s pravicami uporabnikov glede obdelave njihovih osebnih podatkov na elektronski naslov zalozba@czd-kmeckiglas.si ali po pošti na naslov Kmečki glas, d.o.o., Založba, Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana.

Politika piškotkov

Spletna stran Kmečki glas uporablja piškotke (besedilne datoteke), ki jih spletna mesta ustvarijo med obiskom. Piškotki so osnova za zagotavljanje uporabnikom prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše dejavnosti e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Zaradi uporabe piškotkov lahko Kmečki glas uporabnikom prikaže verodostojno in zanimivo ponudbo in jim zagotovi prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotki se shranijo v uporabnikov računalnik, pametni telefon ali drugo napravo in se uporabljajo v brskalniku. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, ki ga uporabnik uporablja – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Komunikacija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni uporabnikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in uporabniku prijazno.

Nekaj primerov uporabe piškotkov:

  • Piškotki za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani uporabniku prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske.
  • Piškotki na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, uporabnika ohranijo prijavljenega.
  • Piškotki za prepoznavanje naprave uporabnika, omogočajo prilagajanje prikaza vsebine napravi.
  • Piškotki spremljajo obiske spletne strani, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin, ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani.
  • Piškotki so za delovanje spletne trgovine nujni.

 

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

So piškotki ključnega pomena, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali za nudenje zahtevanih storitev (npr. da se shranijo izdelki, ki jih je uporabnik dodal v spletno košarico). Za uporabo teh piškotkov Kmečki glas ne potrebuje dovoljenja posameznika.

Piškotki spletne analitike

Piškotki spletni strani Kmečki glas pomagajo pri razumevanju posameznikove uporabe spletne strani. Z njihovo pomočjo Kmečki glas izboljšuje uporabniško izkušnjo in ugotavlja zahteve in trende uporabnikov. Za uporabo teh piškotkov potrebuje Kmečki glas privoljenje uporabnika.

Ciljni piškotki

So piškotki, ki se uporabljajo za oglase, ki so za uporabnika in njegove interese pomembnejši. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Piškotki si zapomnijo, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so pogosto povezani z uporabnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija. Med njih sodijo tudi piškotki družbenih omrežij (Twitter, Facebook oziroma Google)