Cvetoče zasaditve

07/05/2024
Karmen Gostinčar
slika:pixabay

Letni časi se spreminjajo, z njimi pa tudi cvetoče zasaditve. Nova sezona je nova priložnost, da ustvarimo nekaj novega in lepega. Lahko tudi staro cvetlično korito, ki vam je všeč, nadgradimo ali dodamo samo nekaj živahnih novih elementov.

 

 

Ne glede na to, ali nam je všeč natančno definiran, sodoben videz vrta ali pa imamo raje zasaditve, ki so nezahtevne za vzdrževanja, je vedno koristno začeti z načrtom. Najprej pomislimo kje bodo korita stala, kašno cvetje nam je všeč in katere barve bodo razveseljevale naše oči.

 

Cvetoče zasaditve so lahko umirjenih barvnih kombinacij ali pa vsako korito spominja na pisan cvetoči travnik. Izbor cvetja je odvisen tudi od okusa. To, kar nas morda v mladosti ni ganilo, nas zavito v lepe spomine navdušuje pozneje. Spremenjen odnos do rastlin, drugačen tempo življenje in modne smernice vodijo v drugačen pogled in rabo rastlin. Tudi pri sajenju cvetličnih korit.

 

Predstavljamo vam dve zasaditvi, ki ju je sestavil in lepo opisal Matic Sever, avtor knjige Cvetoče posode.

 

 

 

PREPROSTA BELA ZASADITEV

 

Bele pelargonije so same zase verjetno najboljša možna izbira za majhna, lična korita. Kadar si privoščimo kakšno malce bolj posebno sorto, lahko tudi botanično vrsto, jo je ravno zaradi njenih posebnih lastnosti vredno v lonec posaditi samo. Taka je Pelargonium »Dresden White«.

 

 

ŽIVAHNA TROPSKO OBARVANA ZASADITEV

 

Zasaditev v odtenkih sončnega zahoda, kjer se nežno preliva rumeno, marelično, oranžno in rdeče cvetje. Okrasna kopriva (Solenostemon scutellarioides) zaradi temnih listov in pokončne rasti lepo izstopa in se povezuje z ostalimi barvami.

 

Besedilo je izbrano iz knjige založbe Kmečki glas CVETOČE POSODE. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico. 

 

https://zalozba.kmeckiglas.com/cvetoce-posode/

Izbrani izdelki