Domač borovničev sladoled

12/06/2024
Karmen Gostinčar
foto: Freepik

Osvežujoč poletni posladek!

foto: Freepik

 

Poletje je čas, ko se radi osvežimo s hladnimi sladicami. Eden izmed najbolj priljubljenih poletnih posladkov je zagotovo sladoled. Zakaj ne bi letos preizkusili nekaj novega in pripravili domač borovničev sladoled? Ta recept je preprost in rezultat je neverjetno osvežujoč. Sveže borovnice, sladka smetana in navaden jogurt združeni v slastno kremasto zmes, ki vas bo navdušila.

 

DOMAČ BOROVNIČEV SLADOLED

Sestavine:

- 500 ml sladke smetane

- 500 ml navadnega jogurta

- 300 g sladkorja

- 2 zavitka vanilijevega sladkorja

- 400 g svežih borovnic

 

Priprava borovničeve omake

  1. Borovnice in pol sladkorja kuhajte, dokler se sladkor povsem ne stopi. To bo trajalo približno 10–15 minut na srednjem ognju. Pazite, da zmes ne zavre preveč, saj želimo ohraniti svežino borovnic.
  2. Omako ohladite. Če ne želite imeti v sladoledu celih koščkov sadja, zmes zmeljite s paličnim mešalnikom, da dobite gladko omako.

 

Priprava sladoledne mase

  1. Sladko smetano in preostali sladkor stepite. Stepajte, dokler ne dobite čvrstih vrhov.
  2. Dodajte jogurt in malo manj kot tri četrt sadne omake. Dobro premešajte, da dobite enotno zmes. Preostanek omake prihranite za prelivanje sladoleda pred serviranjem.

 

Zamrzovanje

  1. Maso postavite v zamrzovalnik čez noč. Priporočamo, da maso prestavite v plastično ali kovinsko posodo s pokrovom, da preprečite absorbiranje vonjav iz zamrzovalnika.
  2. Zjutraj maso še enkrat zmešajte, da odstranite morebitne kristalčke. Če imate aparat za sladoled, lahko maso premešate v njem, sicer uporabite ročni mešalnik.

 

Serviranje

  1. Preden boste borovničev sladoled postregli, ga prelijte s preostankom omake. Sladoled ponudite v skodelicah ali kornetih, lahko pa ga tudi okrasite s svežimi borovnicami ali lističi mete za dodatno svežino.

 

Domači borovničev sladoled je idealen za poletne dni, ko potrebujete osvežitev. Njegova priprava je preprosta, okus pa božanski. Ne le da boste navdušili družino in prijatelje, ampak boste tudi vedeli, da je sladoled narejen iz svežih in naravnih sestavin.

 

Naj vam domač borovničev sladoled polepša poletje!

 

Za več okusnih receptov za sladolede in druge hladne sladice prebrskajte knjigo LEDENE SLADICE. Vaše poletje še nikoli ni bilo tako sladko in osvežujoče!

 

Izbrani izdelki