Poprova meta pomaga pri prehladu

19/02/2024
Karmen Gostinčar
Image by jcomp on Freepik

Zdravilne učinkovine so v eteričnem olju, ki ga vsebuje rastlina. Poprovo meto dodajamo kopelim, v inhalacije, delamo poparke in čaje. Pomaga lajšati znake prehlada, kašlja in bronhitisa, zelo dobro pripomore k zdravju ustne votline in učinkovito osveži dah.

 

Poprova meta je dobila ime zaradi njenega ostrega okusa, ki peče kot poper. Mentha se po latinsko imenujejo vse mete, in sicer po imenu grške nimfe Minte. Iz starogrške mitologije je znana zgodba, v kateri je Had, bog podzemlja, prevaral svojo ženo z lepo nimfo Minto. Njegova tašča Demetra je kaznovala samo Minto. Raztrgala jo je na tisoč koščkov, iz katerih so spomladi pognale dišeče mete.

 

Čaj

Uživamo ga pri bolečem grlu. Mentol, ki ga vsebuje poprova meta, pomaga proti sluzi, ki se pri prehladu nabira v nosni votlini in zgornjem delu dihal. V poletnem času lahko pripravimo čaj iz svežega zelišča ali z njim obogatimo vodo.

 

Poparek

Kadar smo prehlajeni, si naredimo poparek poprove mete. Z grgranjem mešanice jabolčnega kisa in metinega poparka si osvežimo ustno votlino. Za poparek 3 g poprove mete prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 do 10 minut. Poparek pijemo do 3-krat na dan.

 

Inhalacije

Pri prehladu si pripravimo inhalacijo s poparkom poprove mete. Namesto poparka lahko uporabimo tudi eterično olje. Nakapajmo ga v vročo vodo, ki jo inhaliramo.

 

KNJIGA ZDRAVILNE ROŽCE V PREDNAROČILU KAR 30 % CENEJE - prednaročilo je možno samo do 29. februarja 2024.

 

 

 

 Pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri ROŽICE ZA ZDRAVJE so dostopni TUKAJ