Družina tke vezi za mizo

29/04/2024
Karmen Gostinčar
slika:freepik

Pomladno obarvana druženja so tako zelo očarljiva. Posebno pozornost si zagotovo zasluži v ta namen lepo pripravljena miza. Najlepša je v nežnih pomladnih barvnih odtenkih. Uporabimo cvetje, ki je na voljo v tem letnem času, da bo prijetno sveže odišavilo prostor, mizo pa polepšalo in navdušilo družino. Harmonija barv jih bo očarala in napolnila z veseljem.

 

Slika: Freepik

 

Pogovori, prijetno druženje, družinsko vzdušje in vezi, ki jih stkemo, so naša dobra popotnica za življenje. Prava družina naj torej čim večkrat obeduje skupaj in priložnost za to je nedeljsko ali praznično kosilo. Koliko se bomo potrudili pri pripravi se odločimo sami, še posebno glede izbora jedi. Vseeno pa naj bo vodilo, da mora biti tudi priprava jedi in mize zabavna in ne prenaporna, saj je smisel vsakega kosila le, da smo skupaj. Še posebej v ožjem krogu družine naj priprava kosila in okrasitev mize ne bosta delo le enega človeka, ampak druženje ob delu in pripravi.

 

Naš predlog za nedeljsko kosilo:

 

Špargljeva kremna juha

 

500 g špargljev, 2 šalotki ali mladi čebuli, 1 žlička masla, oljčno olje, 50 ml belega suhega vina, sol in poper, jušna osnova, 50 ml sladke smetane, 1 žlica moke

 

Šalotki ali mladi čebuli olupimo in drobno narežemo. Šparglje očistimo in jih narežemo. Približno tri na osebo pustimo cele. Na maslu in olju posteklenimo šalotki ali čebuli, nato dodamo šparglje. Malo jih popražimo in zalijemo z belim vinom. Ko vino izpari, jih potresemo z moko in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo do mehkega. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom, jo ponovno zavremo, solimo in popramo. Na koncu dodamo še sladko smetano.

 

Preden juho ponudimo, jo okrasimo s šparglji, ki smo jih prihranili.

 

 

Hrustljavo zapečen piščanec

 

1 cel piščanec težek približno 2 kg, sol in poper, dva velika korenja, tri vejice svežega rožmarina, tri kose na kolobarje narezane bio limone, 4 stroki česna, malo masla in oljčnega olja

 

Piščanca očistimo, splaknemo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Nato ga z vseh strani, tudi znotraj, solimo in popramo. Damo ga v primerno velik pekač.

Korenček ostrgamo in po dolgem razpolovimo, česen olupimo. Korenček, česen, kolobarje limone in vejice rožmarina porazdelimo po pekaču. Oljčno olje in maslo segrejemo in z vročo maščobo prelijemo piščanca. Nato pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico segreto na 200 stopinj. Piščanca pečemo uro in pol. Med peko ga enkrat do dvakrat obrnemo. Po preteku ure in pol pekač odkrijemo, poiščanca premažemo z mešanico soka, ki se je pri peki natekel v pekač in paprike v prahu ter ga hrustljavo zapečemo. Preden ga razrežemo, naj počiva vsaj 10 minut, da se sokovi umirijo.

 

Široki rezanci

Široke rezance skuhamo po navodilih, ki so navedena na embalaži. Ponudimo jih poleg piščanca. Lahko jih malo pokapamo z omako, ki je nastala pri peki piščanca.

 

Pomladna mešanica solat

Solato zabelimo z domačim jabolčnim kisom, oljčnim oljem in soljo.

 

Ameriške borovnice s sladoledom

K ameriškim borovnicam se najbolje poda dober vaniljev ali čokoladni sladoled.

 

Idejo za pogrinjek in nedeljski jedilnik smo dobili ob prebiranju knjige PRAZNIČNE MIZE, avtorice Mirjam Grilc.