Ko se narava prebuja

15/04/2024
Karmen Gostinčar

Alenka Kodele, avtorica se je v svoji zadnji knjigi sprehodila skozi letne čase in pri pripravi sladic upoštevala, kaj nam najboljšega v določenem obdobju ponuja narava. Recepte za vsak letni čas je nanizala po kategorijah: piškoti, sladice in pecivo. Nekateri recepti so preprosti, za druge je potrebno malo več spretnosti. S krašenjem ni pretiravala. Za okras je uporabila bolj naravne sestavine, kot so koščki sadja, posušeni cvetovi, drobljeni oreščki, nasekljana čokolada …

 

Spomladi, ko se narava prebuja in zacveti akacija, si jo le privoščimo in naredimo kaj okusnega.

 

 

Naš predlog je ...

 

  

 ... PENA Z AKACIJEVO AROMO

 

Za jagodov biskvit si pripravimo: 2 jajci, 40 g akacijevega medu, 1 žlico olja, 50 g moke, 10 g jagod v prahu

 

Za peno akacijevih cvetov bomo potrebovali: 200 ml mleka, pest posušenih akacijevih cvetov, 3 liste želatine, 300 ml sladke smetane (150 ml in 150 ml)

 

Meringo naredimo iz: 1 beljaka, 100 ml akacijevega sirupa, ščepca soli

 

Sestavine za jagodov preliv so: 150 g svežih ali zamrznjenih jagod, nekaj kapljic limonovega soka, 40 g sladkorja, vaniljeva aroma

 

Naredimo jagodov biskvit. Jajca in akacijev med stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Narahlo umešamo olje ter mešanico moke in jagodovega prahu. Pripravljeno maso namažemo na papir za peko, s katerim smo obložili pekač, dobrih 5 mm na debelo, in pečemo od 6 do 8 minut pri 190 stopinjah.

 

Nato se lotimo priprave pene. Mleko, 150 ml sladke smetane in akacijeve cvetove zavremo, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Še toplo tekočino precedimo, dodamo v mrzli vodi namočeno želatino in premešamo, da se raztopi.

 

Pripravimo meringo. Sirup iz akacijevih cvetov zavremo in kuhamo na šibkem ognju malo več kot 3 minute, da tekočina nekoliko povre. Beljak s soljo stepamo v sneg in med stepanjem prilijemo vrel sirup ter stepamo, da dobimo gost in čvrst sneg.

 

Ohlajeni mlečni osnovi z želatino najprej narahlo primešamo stepeno sladko smetano in potem še meringo. Pripravljeno peno napolnimo v poljubne modele.

 

Jagodov preliv naredimo tako, da damo jagode v posodo, pokapamo z limonovim sokom, dodamo malo vode in kuhamo, dokler jagode ne razpadejo. Potem jih zmeljemo v gladko kašo, dodamo vaniljevo aromo in sladkor ter kuhamo, da se preliv primerno zgosti. Odstavimo z ognja, pokrijemo, zato da se ne naredi skorjica, in ohladimo. Dobro ohlajen preliv ponudimo ob peni z aromo akacijevih cvetov.

 

https://zalozba.kmeckiglas.com/nedeljske-praznicne-sladice/

 

Izbrani izdelki