Pavlova- lahka kot zrak, mehka kot oblak

27/07/2023
Karmen Gostinčar
Foto:Freepik

Pavlova je sladica na osnovi meringe, poimenovana po ruski balerini Ani Pavlovi, ki je bila velika zvezdnica v dvajsetih letih 20. stoletja. Domneva se, da je sladica nastala v čast plesalki bodisi med ali po njenem gostovanju v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Državljanstvo njenega ustvarjalca je že dolga leta vir sporov med obema narodoma.

 

Pavlova je priljubljena sladica in pomemben del nacionalne kuhinje Avstralije in Nove Zelandije, ki jo pogosto postrežejo med prazničnimi obroki.

 

Na avstralski strani naj bi kuhar Herbert Sachse leta 1935 v Perth's Esplanade Hotelu ustvaril pavlovo, poimenoval pa jo je hišni upravitelj Harry Nairn, ki je pripomnil, da je "lahka kot Pavlova". Sachse je dejal, da sta ga lastnica Elsie Plowman in Nairn prosila, da naredi nekaj drugačnega in unikatnega. Ne torto ali pito. "Vedno sem obžaloval, da je bila torta iz meringe običajno pretrda in skorjasta, zato sem se lotil ustvarjanja nečesa, kar bi imelo hrustljav vrh in bi se rezalo kot marshmallow," je dejal. "Po enem mesecu preizkušanja in številnih neuspehih, sem ustvaril recepturo, ki je danes pred nami.«

 

Pavlova ima hrustljavo skorjico in mehko sredico. Ponavadi jo okrasimo s svežim sadjem in stepeno smetano. Kadar se znajde na mizi, zasenči vse ostalo.

 

Sprejmete izziv in naredite zapeljivo sladico po receptu iz naše knjige #sladice?

 

Foto: Freepik

 

PAVLOVA

 

Za 8 – 12 kosov

 

 

Podlaga iz beljakov (meringa):

8 beljakov, 300 g sladkorja v prahu, 40 g sladkorja v prahu z burbonsko vaniljo, 30 g jedilnega škroba, 1 žlica kisa

 

 

Nadev:

200 g svežih borovnic, 300 g svežih malin, 300 g svežih jagod, 250 ml sladke smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja

 

 

Beljakom med stepanjem dodajamo presejani obe vrsti sladkorja in škrob ter na koncu primešamo kis. Ko dobimo trd sneg, ga preložimo ali nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, da dobimo obliko kroga. Podlago sušimo v priprti pečici 8 ur pri 100 °C.

Za nadev v kozici razpustimo 150 g borovnic, 150 g malin in 150 g jagod. Preostale jagode narežemo na četrtine. Sladko smetano z vaniljevim sladkorjem stepemo, jo razporedimo po vrhu beljakove podlage in prelijemo z ohlajenim razpuščenim sadjem ter nato obložimo še s svežim sadjem.

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Ni stvari za prikaz

Napišite

Izbrani izdelki